Skip to content

Blogi > Kohti hävikkivapaampaa keittiötä

Kohti hävikkivapaampaa keittiötä

Wihurin Metro-tukku, Apetit ja Unilever Food Solutions Suomi ovat yhdessä matkalla kohti hävikkivapaampaa keittiötä yhteisessä kumppanuushankkeessa 2019.

Valokuvat: Mikko Mäntyniemi, Apetit, Unilever Food Solutions

10.9.2019

<h2">Hävikkiviikko näkyvästi esillä Taitotalossa

Kongressikeskus Taitotalo ja ravintola Variantti ovat tarttuneet täysillä kiinni Hävikkiviikkoon! Kävimme starttaamassa Hävikkiviikon herkullisella lounaalla.

Osana vuoden 2019 kumppanuushankettamme laadittiin reseptiikkaa, jota mukaillen ravintola Variantti tarjoili tänään Pakoraa lounasasiakkaille oman hillokkeen kera. Taitotalon hilloke oli toteutettu hävikkiä vähentääkseen ja se onnistui aivan täydellisesti.

pakora-resepti-1

Nappaa resepti herkullisiin suupaloihin.

 

Koko Taitotalon porukalla on vahva tekemisen meininki. Jokaisen päivään lähdetään täysillä ja hyvä suunnittelu onkin vahva pohja kestävälle toiminnalle. Taitotalon keittiömestari Petra Wicman mainitseekin vierailumme aikana kuinka ympäristöön eri tavoin liittyvät teemat ovat heillä jatkuvasti pinnalla. Hävikkiviikkoonkin he lähtivät täysin mukaan!

keittiomestari petra wicman keittiomestari tommi kyyra

Vasemmalta: Keittiömestari Petra Wicman, Keittiömestari Tommi Kyyrä.

Wihurin Metro-tukun väki lounasti ravintola Variantissa maanantaina 9.9. ja olikin upeaa huomata, kuinka kampanja näkyy ja tuntuu kautta linjan. Linjastolla kehotetaan mieluummin santsaamaan lisää kuin ylitäyttämään lautasen.

maittava havikkivapaa lounas

Maittava lounas ja lopuksi pöytään jäi vain tyhjät lautaset.

Oli ilo kuulla, kuinka ravintola Variantin ja Taitotalon raaka-aineetkin on suunniteltu siten, että lounaalla tarjoiltavia raaka-aineita hyödynnetään myös kaikissa edustus- ja kokoustarjoiluissa. Hyvä suunnittelu auttaakin vähentämään mahdollisesti syntyvää ruokahävikkiä entistä paremmin. Kun raaka-aineille on jo valmis varasuunnitelma laadittuna, tekee se arjesta jälleen astetta helpompaa. Keittiömestarit vinkkaavatkin, että asiakkaat voivat halutessaan ostaa ruokaa kotiin lounasajan jälkeen. Huippua!


Pakora


Ainekset
Kypsä peruna 1 kg
Keltasipuli suikaloituna 0,15 kg
Varhaiskaali suikaloituna 0,1 kg
Korianteri 0,08
Kikhernejauho 0,2 kg
Knorr Jalfrezi maustetahna 0,25 kg
Suola ja mustapippuri
Apetit tulinen tuoretomaattisalsa 0,25 kg
Tuore ananas kuutioituna 0,25 kg

Valmistusohjeet
Murskaa perunat kulhossa, lisää sipuli, kaali, korianteri, suola ja mustapippuri. Lisää Knorr maustetahna, tuore silputtu korianteri. Siivilöi kikhernejauho joukkoon ja sekoita hyvin. Pyörittele palloiksi ja friteeraa 175 asteisessa öljyssä kullanruskeaksi. Sekoita keskenään tomaattisalsa ja ananas. Koristele tuoreella mintulla ja korianterilla.
 

maa-artisokalla maustettu maitovanukas kahvivaahto

23.8.2019

Lupa nauttia - Kotimainen satokausi on täällä!

Et varmasti ole voinut välttyä ilosanomalta: kotimaiset vihannekset ovat nyt parhaimmillaan! Ne ovat mehukkaita, värikkäitä ja kypsiä. Hyödynnä satokauden kasviksia helposti kivaan jälkkäriin.

Voit käyttää erilaisia vihanneksia ja esimerkiksi hieman nuupahtaneet hevit sopivat tähän reseptiin loistavasti. Loihdimme yhdessä Unilever Foodsolutions Suomen ja Apetitin kanssa ihanan jälkiruoan!


Maa-artisokalla maustettu maitovanukas ja kahvivaahtoa  (10 henk.)

Raaka-aineet, vanukas
Kuoripäällinen maa-artisokka 1 kg
Knorr vispikerma 0,9 kg
Täysmaito 0,6 kg
Liivatelehti 8 kpl
Sokeri 0,25 kg
Knorr Professional wild mushroom maunantaja 0,03 kg

Valmistusohjeet
Leikkaa maa-artisokat puoliksi, paahda 175 asteisessa uunissa kunnes karamellisoituneet. Anna hautua maidossa ja kermassa 30 min miedolla lämmöllä, siivilöi. Lisää sokeri, wild mushroom neste ja liotetut liivatteet. Siivilöi vielä kerran ja kaada annoskulhoihin. Jäähdytä kunnes hyytyneet.


Raaka-aineet, kahvivaahto

Nestemäinen glukoosi 0,02 kg
Sokeri 0,05 kg
Täysmaito 0,4 kg
Pikakahvi 0,04 kg
Liivatelehti 6 kpl
Valkuainen 0,03 kg

Valmistusohjeet
Laita maito, sokerit ja kahvi kattilaan. Lämmitä, lisää liotetut liivatteet joukkoon, siivilöi ja jäähdytä. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita bamixilla jäähtyneen nesteen kanssa. Kaada sifoniin ja laita 3 patruunaa. Jäähdytä hyvin ja ravista ennen käyttöä.

 

herkullinen jarvikalapihvi

13.8.2019

Kohti syksyn satokautta

Pikkuhiljaa kohti syksyä kääntyvä kesä tarjoilee kotimaisia kasviksia parhaimmillaan. Ensimmäiset perunat ovat valmiita nostettavaksi ja samoin kotimaiset sienet. Kehittelimme yhdessä Unilever Foodsolutions Suomen ja Apetitin kanssa helpon reseptin hyödyntämään nämä herkut!


Apetit järvikalapihvi, perunarisottoa ja hummerikastiketta  (10 henk.)

Perunarisotto

Raaka-aineet
Suolaton voi 0,15 kg
Salottisipuli 0,1 kg
Perunakuutio 1 kg
Sieniliemi 2 l (2 litraa vettä + 0,05 kg Knorr sienifonditiiviste)
Metro raastettu parmesaani 0,15 kg
Knorr wild mushroom maunantaja 0,03 kg
Kuiva valkoviini 0,1 l
Ruohosipuli 0,05 kg
Suola ja mustapippuri

Valmistusohjeet
Kuutioi salottisipuli, freesaa voissa. Lisää perunakuutiot ja valkoviini ja wild mushroom maunantaja,  hauduta kuivaksi. Lisää kuuma sieniliemi pienissä erissä. Kun perunat ovat lähes kypsiä, lisää parmesaani ja ruohosipuli, mausta suolalla ja mustapippurilla.
 

Hummerikastike

Raaka-aineet
Knorr professional äyriäisliemi 1 l
Knorr professional kanaliemi 1 l
Knorr kuohukerma 30 %, 1 l
Valkoviini 0,3 l
Konjakki 0,1 l
Tähtianis 2 kpl
Fenkolinsiemen 0,01 kg
Tuore timjami 2 oksaa
Lehtipersilja 2 oksaa
Suolaton voi 0,2 kg

Valmistusohjeet
Keitä konjakki ja valkoviini kasaan kattilassa. Lisää mausteet ja liemet, keitä kunnes puolet jäljellä. Lisää kerma ja hauduta 15 min. Siivilöi kastike ja poraa voi bamixilla joukkoon.

Paista Apetit järvikalapihvit voissa, tarjoa paistettujen sienien, perunarisoton ja hummerikastikkeen kera.

raikas panzanellasalaatti

19.7.2019

Panzanellasalaatti kevyesti keskellä kesää

Panzanellasalaatti on todellinen sankari hävikkivapaassa keittiössä. Raikas salaatti, johon voit helposti hukuttaa eilisen päivän leivän, käyttää juuri satokaudessa olevaa kotimaista kurkkua, salaattia ja tomaattia. Panzanellan kaveriksi sopii loistavasti Wihuri Wine Academyn oman maahantuonnin uusi luomu valkoviini. Italialainen Anno Domini Pinot Grigio on maultaan kuiva, ja siinä on miellyttävä hapokkuus. Tasapainoinen viini, ryhdikäs hedelmäisyys, joka seuraa tuoksun aromeja.

Vinkki! Käytä ylikypsää tomaattia, mausta ja anna kuivahtaa uunissa.

 

Panzanellasalaatti (10 henk.)


Ainekset
Vaaleaa kuivahtanutta leipää (esim. ciabatta) 0,12 kg
Tomaatti 0,3 kg
Punasipuli 0,1 kg
Kurkku 0,2 kg
Metro Varsikapris 0,06 kg
Basilika 0,012 kg
Extra virgin oliiviöljy 0,05 kg
Punaviinietikka 0,02 kg
Suola ja mustapippuri maun mukaan


Valmistusohjeet

Pilko leivät, pyörittele oliiviöljyssä ja paahda 175 asteisessa uunissa kunnes rapeita. Pilko tomaatti, punasipuli ja kurkku. Sekoita kaikki salaatin ainekset, mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua hetki ennen tarjoilua.

apetit hernemohito

5.7.2019

Hernemohito

Uusimman reseptin parissa jatkamme samalla teemalla kuin Mansikka-rooibossangriassakin. Edellisen päivän tuoreet herneet voi hurauttaa vaikkapa mojitoksi! Kyllä, kuulit aivan oikein. Herkuttele edellisen päivä toriostokset seuraavana päivänä kylmänä hellejuomana.


Ainekset
50 g Apetit Kotimainen Hernettä
1 rkl ruokosokeria
1 kourallinen minttua
1 dl juuri puristettua limettimehua
2 dl vahvaa minttuteetä, Lipton
2 dl soodavettä


Valmistusohjeet

1. Varaa herneitä ja mintunlehtiä koristeluun.
2. Sulata loput herneet ja survo ne sekä sokeri ja loput mintunlehdet shakerissa. Lisää limemehu, jääpalat ja minttutee. Ravista voimakkaasti ja siivilöi korkeisiin, jäillä täytettyihin laseihin. Kaada laseihin soodavettä ja sekoita. Viimeistele annokset herneillä ja mintunlehdillä.
3. Vinkki! Voit korvata soodaveden vaalealla rommilla.

 

hellejuoma-mansikka-rooibossangria

1.7.2019

Mansikka-rooibossangria

Herkuttele edellisen päivä toriostokset seuraavana päivänä hellejuomaksi Mansikka-rooibossangriassa ja nappaa kylkeen Wihurin Metro-tukun Nachot ja tuoresalsa. Tiesitkö, että salsaankin voit heittää lähes mitä tahansa! Valitse maut muuhun ruokaan sopivaksi, salsan kulmakivinä voi pitää korianteria ja jalapenoa. Kurkkaa reseptit alta!


Ainekset

1l vesi
5 pussi  Lipton Rooibos
250 ml Mansikkamehu, tiiviste
Mansikoita
Jäämurska, jääpala

Valmistus
Kiehauta vesi. Lisää teepussit ja hauduta noin 5 minuuttia. Poista teepussit ja jäähdytä juoma. Lisää mehutiiviste. Annostele laseihin jääpaloja ja tuoretta minttua. Kaada juoma laseihin ja tarjoile.

 

hävikkivapaakeittio lounaskuvat

20.6.2019

Keväällä järjestimme yhteisen hävikkilounaan yhteistyökumppaneille ja nyt polkaisemme käyntiin vastuullisuushankkeen Apetit Oyj ja Unilever Food Solutions Suomen kanssa.

Julkaisemme kesän ja syksyn aikana vinkkejä sekä reseptiikkaa hävikkivapaamman keittiön puolesta. Keräsimme nahistuneet kasvikset yhteen keittiöön ja keittiömestarimme Teemu Hursti, Juuse Mikkonen ja Tommi Virranta loihtivat niistä huiput reseptit.

Julkaisemme kahden viikon välein uuden reseptin, jonka voi toteuttaa jo hieman nahistuneista kasviksista. Pääset myös seuraamaan julkaisuja somessa #hävikkivapaakeittiö.

Jo hieman nahistuneita kasviksia ei kannata syrjiä tai heittää suoraan biojätteeksi, sillä niistä voi helposti saada vielä maukasta ruokaa, vinkkaa Executive Chef Mikkonen. Kaikki artikkelikuvan annokset on valmistettu nahistuneista kasviksista ja jo parhaat päivänsä nähneistä raaka-aineista. Ja kuinka herkullisen näköisiä annoksia keittiömestarimme niistä loihtivat!