Skip to content

Blogi > Kesäisiä reseptejä ja drinkkejä vaniljajäätelöstä

Kesäisiä reseptejä ja drinkkejä vaniljajäätelöstä

Haastoimme hallitsevat Vuoden Kokki Lari Heleniuksen ja Vuoden Tarjoilija Christian Angelovin valmistamaan kesäisiä reseptejä Metro vaniljakermajäätelöä hyödyntäen. 

Katso kaikki reseptit alta. Jos jokin annoksista sopii ravintolasi listalle, vaikkapa kesäterassilla tarjottavaksi tai innostut kokeilemaan annosta omassa keittiössäsi, nappaa kuva ja jaa se someen tunnuksella #suomenparaskesäresepti.

DSC_8452-neliö

DSC_8409-neliö

Mansikkaa, mascarponea ja vaniljajäätelöä

Vaniljaöljyllä maustetut mansikat
300 g tuoreita mansikoita
½ vaniljatanko
50 g rypsiöljyä

Lämmitä öljy noin 70-asteiseksi ja raavi vaniljan siemenet öljyn joukkoon. Lisää myös loput vaniljasta ja anna maustua vähintään tunnin ajan. Leikkaa mansikat viipaleiksi ja pirskottele päälle vaniljaöljyä.

Mascarponemousse
100 g mascarponea
60 g kuohukermaa
20 g tomusokeria
10 g pakastekuivattua vadelmaa

Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele mascarponen joukkoon. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja tarjoile. Raasta päälle kuivattua vadelmaa.

Mansikkaliemi
600 g pakastemansikkaa
40 g sokeria
40 g vettä

Kiehauta vesi ja sokeri. Lisää kattilaan pakastemansikat ja peitä kelmulla. Anna seistä tunnin verran ja siivilöi tiheän siivilän läpi.

Grillatut ruusunterälehdet
1 dl ruusunterälehtiä
Grillaa terälehdet esimerkiksi siivilässä, nopeasti ja kovalla lämmöllä kunnes reunat hiukan hiiltyvät.

Kokoa tavarat syvälle lautaselle ja pyöräytä päälle vaniljajäätelö. Koristele esimerkiksi ruiskukilla. Tarjoa viilennetty mansikkaliemi erikseen.

DSC_8295-neliö

Timjamilla maustettu mustikkapiirakka, vaniljajäätelöä ja ruskistettua voita

Pohja
60 g vehnäjauhoa
60 g durumjauhoa
30 g voita
10 g keltuaista
2 g suolaa
20 g sokeria
30 g vettä

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään ja tämän jälkeen sekoita yleiskoneessa joukkoon keltuainen ja sulatettu voi. Vaivaa taikinaa hetki ja kauli taikina ohueksi tai vaihtoehtoisesti aja taikina pastakoneen läpi. Voitele tartalettimuotti ja nosta taikina sen päälle. Leikkaa ylimääräiset reunat pois ja aseta pohjasta voideltu toinen tartalettimuotti päälle. Paista kevyen painon alla 160-asteisessa uunissa noin 10 min. tai kunnes pohja on kuiva. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.

Täyte
80 g kermaviiliä
60 g smetanaa
30 g sokeria
2 g suolaa
1 kananmuna
tuoreita mustikoita

Sekoita kaikki paitsi mustikat yhteen. Kaada massa tartalettipohjiin ja ripottele päälle mustikoita. Paista muotissaan 120-asteessa noin 20 minuuttia.

Ruskistettu voi
100 g normaalisuolaista voita
1 oksa timjamia

Ruskista voi kattilassa keskilämmöllä 165-asteiseksi timjamin kanssa. Siivilöi ja jäähdytä noin 50-asteiseksi.
Lämmitä mustikkatartaletti uunissa ja pyöräytä päälle vaniljajäätelöä. Ripottele päälle timjamin lehtiä ja tarjoile ruskistetun voin kera.

DSC_8488-neliö
Rommilla liekitettyä ananasta, yuzua, vaniljajäätelöä, rapeaa suklaata ja karamellia

Liekitetty ananas
½ ananas
30 g tuorepuristettua ananasmehua
30 g voita
30 g sokeria
30 g tummaa rommia
½ vaniljatanko

Kuori ja leikkaa ananas haluamaasi muotoon esimerkiksi tangoiksi. Sulata pannulla voi. Lisää joukkoon sokeri ja anna ruskistua hetken. Lisää halkaistu vaniljatanko, ananakset ja ananasmehu. Pyörittele hetken aikaa, kunnes ananakset hiukan pehmenevät. Lisää joukkoon rommi ja liekitä.

Marinoitu ananas
50 g ananasta
50 g sokeria
50 g yuzumehua
50 g ananasmehua

Kiehauta sokeri ja ananasmehu. Anna jäähtyä ja lisää yuzumehu sekä ohueksi viipaloitu ananas. Anna maustua vähintään tunnin ajan.

Ananas-yuzu kreemi
150 g ananasmehua
100 g yuzumehua
40 g sokeria
4 g agar agaria

Kiehauta kaikki ainekset ja kaada laakeaan astiaan. Anna hyytyä kylmässä pari tuntia ja aja sileäksi blenderillä. Siivilöi ja vakumoi pursotinpussiin.

Rapeaa suklaata
45 g vettä
120 g sokeria
60 g valkosuklaata

Rouhi suklaa pienemmäksi. Lämmitä vesi ja sokeri kattilassa hiljalleen 135-asteiseksi. Lisää joukkoon rouhitut suklaat ja sekoita välittömästi vispilällä. Kaada kristallisoitunut suklaa leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Rapeaa suolakaramellia
40 g voita
100 g sokeria
3 g suolaa

Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon sokeri ja karamellisoi hiljalleen yhdessä. Lisää suola ja kaada leivinpaperille. Anna jäähtyä tunnin ajan ja aja tehosekoittimessa pienellä teholla muruksi.

Pyörittele liekitetyt ananakset rapeassa suklaassa ja karamellissa. Lisää marinoidut ananakset ja ananas-yuzu kreemi. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa ja koristele keltaisilla orvokeilla.

 

DSC_8247-neliö
Vadelmavaniljadrinkki

Metro vaniljakermajäätelöä
Tuoreita vadelmia
Pakastekuivattua vadelmaa
Syötäviä kukkia
5 cl Ainoa Winery vaapukkaviini

Sekoita tuoreita vadelmia vaniljajäätelöön. Koristele kuivilla ja tuoreilla vadelmilla. Ripottele päälle ruiskukkaa tai orvokkia. Kaada päälle 5 cl vaapukkaviiniä. Jos haluat tehdä juomasta mocktail-version, korvaa vaapukkaviini sokerittomalla vadelmakeitolla.

DSC_8263-neliö
Mokkavaniljadrinkki

4 cl tummaa rommia
4 cl Creme de cacao
1 tuplaespresso
Metro vaniljakermajäätelöä
appelsiini

Sekoita aineet kesken hyvin ja kaada vaniljajäätelöpallon päälle. Koristele raastetulla appelsiinin kuorella. Jos haluat tehdä juomasta mocktal-version, korvaa alkoholi appelsiinimehulla.