Blogi > Juomavinkki: Amarone on oiva seurusteluviini

Juomavinkki: Amarone on oiva seurusteluviini

Olen vuosien saatossa ehtinyt työni puolesta maistaa monenlaisia viinejä ja samalla huomannut, kuinka omat hetkelliset mieltymykset ovat vaihtuneet tiuhaan tahtiin sitä mukaa, kun oma makuaisti on kehittynyt ja ikääkin tullut lisää.

Ensimmäisiä suosikkeja jotka muistan, ovat amaroneviinit joihin tutustuin tarkemmin noin 2000-luvun vaihteessa. Näistä on monta hienoa makumuistoa tallella.

Vuodet kuluivat ja koska työssäni ei voi olla perehtynyt vain yhteen osa-alueeseen, jäivät amaronetkin tavallaan unholaan osaltani moneksi vuodeksi. Vastikään olen kuitenkin löytänyt ne uudelleen.

Amarone alkoi yleistyä 1950-luvulta lähtien ja on tänä päivänä Pohjois-Italiassa sijaitsevan Valpolicella -alueen viiniylpeys, jonka erityislaatuisuus piilee sadonkorjuun jälkeen kuivatuissa rypäleissä. Valmistusmenetelmän nimi on "appassimento" ja sen ansiosta viinistä tulee samettisen runsasta ja moniulotteista. Nimi Amarone tulee italiankielisestä sanasta amaro, joka tarkoittaa katkeraa tai karvasta.

Viinityyppinä kuiva amarone ei ole kovin vanha. Ehkäpä joku joskus antoi makean recioto-jälkiruokaviinin vahingossa käydä loppuun saakka, jolloin kuiva, täyteläinen amarone-tyyli syntyi ikään kuin vahingossa?

Amarone sopii hyvin talvikauteen. Aromeissa on tyypillisesti kuivattujen hedelmien ja mausteiden sävyjä. Mukana saattaa olla muun muuassa viikunan, luumun, kanelin tai neilikan tuntua. Tiivistynyt maku on makeankypsä ja moniuloitteisen mausteinen, paahteisuus korostuu vähintään kahden vuoden tammikypsytyksen ansiosta.

Amarone on mielestäni oiva seurusteluviini. Viinin runsas maku pärjää niin vahvanmakuisten tai suolaisten juustojen kanssa ja loistavasti  myös runsaiden liharuokien kanssa.

Amarone kestää säilytystä, mutta itse koen, että suurin osa amaroneista on parhaimmillaan 4-5 -vuoden ikäisenä. Kypsyessään viinin rikas hedelmäisyys vaihtuu monivivahteisiin kypsytyksen aromeihin ja suutuntuma pehmenee entisestään. Kaikki amaronet hyötyvät dekantoinnista.

Wihuri Wine Academyn valikoiman amarone on klassinen ja laadukas esimerkki tästä Valpolicellan ylpeydestä.

Amarone Colognola della Valpolicella DOCG 0,75 l
8005390099513. Katso tuote verkkokaupassamme >
Rypäle: Corvina, Corvinone, Rondinella, Cabernet Sauvignon.
Ulkonäkö: Syvänpunainen, ruskeaan vivahtava, kehittynyt.
Tuoksu: Kypsää hedelmää, rusinaa. Paahteisuutta, nahkaa ja sikarilaatikkoa.
Maku: Täyteläinen ja runsas maku seuraa tuoksun aromeja. Pureksittavat tanniinit, hyvä hapokkuus. Herkullisen pitkä jälkimaku. Jäännössokeri 8 g/l.

 

Teksti: Anders Pöntinen, Wihuri Wine Academy

Wihuri Wine Academy