Blogi > Illallinen al fresco

Illallinen al fresco

Unohda leppälastut. Makuaromeina voi käyttää myös havuja, heiniä tai yrttejä. Vuoden Kokki Lari Helenius antaa kauden parhaat vinkit grilliin ja terassille.

“Hiilillä grillaaminen on ehdottomasti oma suosikkini. Jos käytössä on kaasugrilli, liekin ja grillattavan kalan tai lihan väliin voi laittaa perinteisten leppälastujen sijaan vaikka havuja tuomaan aromia. Katajan lisäksi kannattaa kokeilla myös esimerkiksi kuusta ja mäntyä tai erilaisia kuivattuja heiniä ja yrttejä. Samat makuaromin tuojat käyvät myös savustukseen”, vannoutuneeksi grillaajaksi ja savustajaksi tunnustautuva Lari Helenius, Ravintola Olon keittiömestari, Vuoden Kokki 2020 sanoo.

Harvasta ravintolasta löytyy perinteistä savustuspönttöä, mutta esimerkiksi erilaiset tiiviit pussit tai metallipakit ajavat saman asian. Eivätkä perinteiset ruoanvalmistusmuodot ole Heleniuksen mukaan enää vain pihviravintoloiden juttu, joissa on grillattu iät ja ajat.

“Veikkaan, että grillausta ja savustusta on ravintoloissa enemmän ja enemmän. Grillattu ja savustettu ruoka yhdistyvät ihmisten mielissä luontoon ja rentoon, sosiaaliseen yhdessäoloon vaikka syötäisiinkin kaupungissa”, Helenius pohtii.

Vuoden Kokki suosittelee grillatun kalan tai lihan oheen niin perunaa, parsaa kuin erityisesti kauden kasviksia. “Suosittelen lämpimästi kokeilemaan kotimaista maissia, neulapapua ja varhaiskaalia. Niissä on maku kohdallaan. Ja kylkeen erilaisia maustevoita, kuten sitruunatimjami-ruohosipulinkukka ja sinihomejuusto-voi. Ne toimivat todella hyvin lihan, kuten brisketin, kanssa.”

Teksti Leena Filpus

Keittiö&Sali Vuoden Kokki