Skip to content

Blogi > Hans Välimäki avaa uuden ravintolan kesken vaikeimman vuoden ikinä

Hans Välimäki avaa uuden ravintolan kesken vaikeimman vuoden ikinä

Uusi ranskalaistyylinen Bistro Bardot avautuu lokakuussa. Tulevaisuus ei pelota Välimäkeä. “Syksy saattaa olla monelle pienelle ravintolalle yllättävän hyvä, jos lisää rajoituksia ei tule. Ihmiset ovat kyllästyneitä olemaan kotona”, hän veikkaa.

 

Keittiömestarit Hans Välimäki ja Arto Rastas seisoivat puolitoista vuotta sitten Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevassa 150 vuotta vanhassa liiketilassa ja katsoivat ulos ikkunasta. He näkivät eläväisen Kluuvikadun, aasialaisia ja venäläisiä turisteja ja yhden Helsingin arvostetuimmista hotelleista, Hotel Kämpin. Jos tälle paikalle avataan ravintola, mikään ei voi mennä vikaan, he ajattelivat. Tuumasta ryhdyttiin toimeen ja nyt lokakuun alussa kaksikon uusin ravintola, ranskalaistyylinen bistro Bardot avaa ovensa.

“Nyt tilanne näyttää aivan toisenlaiselta”, Hans Välimäki nauraa.

Korona ehti väliin ja uusi ravintola avautuu täysin erilaiseen maailmaan kuin suunnitteluvaiheessa.

“Ravintolan avaaminen tänä syksynä tuntuu suoraan sanottuna paskimmalta idealta koskaan”, Välimäki täräyttää ja nauraa päälle. Hän ei vaikuta lannistuneelta, päinvastoin.

 

Vuonna 2021 palataan hiljalleen normaaliin

“Bardot on Suomen kaunein ravintola. Aivan erilainen kuin mikään muu Helsingissä tällä hetkellä. Olemme aina pyrkineet luomaan jotain uniikkia ja juuri sitä Bardot on”, Välimäki hehkuttaa.

Puhuessaan uudesta ravintolasta hän kuulostaa odottavalta ja itsevarmalta, vaikka kevät kolahti myös Välimäkeen. Hän joutui lomauttamaan koko Penélope-ravintolan ja sen yhteydessä toimivan Bardem-baarin henkilökunnan. Välimäki alkoi myydä tuolloin myös ensimmäisen kerran ravintoloitsijaurallaan take awayta.

“Kaikki oli lomautettu, mutta kulut, vuokrat ja raaka-aineet, juoksivat silti. Rahaa ei kuitenkaan tullut mistään ja kassa tyhjeni vauhdilla. Take awaylla ei ollut mitään tekemistä liiketoiminnan kanssa, se oli puhdasta räpiköintiä. Pärjäsimme kuitenkin kulujen kanssa sen avulla”, hän summaa jälkikäteen.

Raskaasta keväästä huolimatta Välimäellä on hyvä fiilis loppuvuodesta.

“Uskon, että pienet ravintolat tulevat pärjäämään loppusyksystä ihan hyvin, jos lisää rajoituksia ei tule. Ihmiset ovat kyllästyneitä kotona olemiseen ja ahdistaviin koronauutisiin ja haluavat käydä viikonloppuisin ulkona.”

Silti hän uskoo, että normaaliin palataan vasta ensi vuonna.

“Kun rokote tulee keväällä 2021, palataan hiljalleen kohti normaalia. Ihmiset alkavat liikkua ja matkustaa. Monelle alalle kestämätön tilanne päättyy vihdoin.”

Hans Välimäki 500x600

Hans Välimäen uusi Bardot-ravintola aukeaa lokakuun alussa. Välimäki suhtautuu tulevaisuuteen koronapandemian keskellä tyynen rauhallisesti. “Mutta odotan silti paluuta normaaliin kuin kuuta nousevaa”, hän sanoo.

 

Ravintola-ala puhalsi koronan vuoksi yhteen hiileen

Korona on koskettanut Välimäkeä monella tavalla. Hän on ollut ravintoloitsijana sen keskiössä, mutta myös seurannut ulkomailla viruksen leviämistä ja läheisten sairastumista.

“Kun pandemia alkoi, olimme kuvaamassa televisio-ohjelmaa Italiassa. Näin läheltä, kuinka niin sanotusti koko italialainen laiva upposi muutamassa viikossa. Myös appivanhempani sairastivat koronan.”

Tuki tilanteessa jaksamiseen on löytynyt muista alan ihmisistä ja omasta henkilökunnasta.

“Tilanne sai ravintola-alan puhaltamaan yhteen hiileen. Soiteltiin tsemppipuheluita ja koettiin ensimmäistä kertaa aitoa yhteisöllisyyttä. Se ei ole Suomessa niin tyypillistä kuin esimerkiksi ruotsalaisille alan ihmisille.”

Jos keväästä on opittu jotain, on se Välimäen mukaan tietynlainen asenne.

“Tärkeintä on pitää paikat pystyssä ja siten työpaikat turvattuina, mutta ei oman terveyden tai toimeentulon kustannuksella. Yrittäjät ovat vastuussa myös omasta hyvinvoinnistaan.”

Hän haluaa kiittää työntekijöitä joustavuudesta yrittäjiä kohtaan. “Moni on ymmärtänyt, että tässä tilanteessa oman panoksen antaminen auttaa yrittäjää. Kaikki joutuvat nyt tekemään poikkeusajan ratkaisuja.”

Välimäen mukaan ravintola-alalla ei ole ollut minkäänlaista vastakkainasettelua työnantajien ja työntekijöiden välillä. “Kumpikin osapuoli on joustanut ja ymmärtänyt. Kaikki meidän alallamme toisaalta tietävät, että harvalla ravintolalla on niin syvät taskut, että niistä voisi ammentaa hamaan tappiin.”

Jos tulevaisuuteen voi varautua jotenkin, on ainoa keino säästää rahaa tulevien vaikeiden aikojen varalle.

“Olen käsittänyt, että esimerkiksi kesällä monella suomalaisella sesonkiravintolalla on mennyt hyvin. Vaikka tilanne alkaisikin normalisoitua ensi vuonna, kesä voi silti olla rankka. Jos matkailu avataan, suomalaiset lähtevät ulkomaille, eikä toisaalta turistivirta ole välttämättä vielä suuri. Toivon, että yrittäjät ovat ymmärtäneet laittaa nyt rahaa jemmaan.”

Miten Bardotille sitten tulee käymään?

Sitä Välimäki ei osaa ennustaa, mutta hän odottaa ravintolan avaamista positiivisin mielin.

“Minua ei pelota. En osannut keväälläkään murehtia omasta puolestani, vaan olin huolissani lomautetun henkilökuntani pärjäämisestä. Tilanne ei ole kenenkään syytä, eikä sitä voi ennustaa, joten sille ei voi mitään. Sen kanssa voi vain elää.”

“Bardot tulee olemaan auki joka päivä – tai ainakin niin kauan kuin se kannattaa”, hän virnistää.

Hans Välimäki on ollut pitkään Wihurin Metro-tukun asiakas. Hän nimeää pitkäaikaisen asiakkuuden salaisuudeksi luotettavuuden ja joustavuuden. “Metro-tukussa on osoitettu joustoa ja yhteistyökykyä minua kohtaan, vaikka toiveeni ovat joskus olleetkin erikoisia. Olen uskollinen asiakas. Jos jokin toimii, minulla ei ole tarvetta hypätä toiseen leiriin.”

Teksti Jenni Junkala
Kuvat Meeri Utti

Tutustu myös muihin asiakasreferensseihimme täällä.

Palveleva eMetro ja pikatukut ovat valmiina sinua varten. Wihurin Metro-tukun asiakkaana voit keskittyä omaan ydintoimintaasi samalla kun me palvelemme sinua. Liity nopeasti asiakkaaksi ->