Skip to content

Blogi > Finger Food -sormiruokaillen kohti parempaa toimintakykyä

Finger Food -sormiruokaillen kohti parempaa toimintakykyä

Moni dementiaa sairastava kärsii puremis- ja nielemishäiriöistä. Monen on myös vaikea käsitellä aterimia ja syödä omin avuin. Syödyt ruokamäärät jäävät pieniksi ja tästä seuraa laihtumista sekä vajaaravitsemusta. Sormiruokailulla voi kannustaa syömisvaikeuksista kärsiviä omatoimiseen ruokailuun. Tämä vaikuttaa itsetuntoon ja hyvinvointiin ja parhaimmillaan parantaa toimintakykyä. Kööpenhaminan Yliopistossa on käynnissä väitöskirjahanke ”Finger Food – Ratkaisu ikääntyvien ruokahalun, omatoimisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen”. Seuraamme tiiviisti projektia ja odotamme tuloksia vuonna 2021.

Sormiruokailun tavoitteena on
• Omatoimisen syömisen tukeminen
• Vajaaravitsemuksen ehkäisy
• Ruokailon lisääminen
• Itsenäisyyden tunteen vahvistaminen
• Sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen

Vinkkejä sormiruokailuun

• Suunnittele sormisyötävät tapaksien tyyliin
• Tarjoa eri värisiä ja mallisia annospaloja
• Käytä lautasia, jotka ovat eri värisiä kuin ruoka, jotta suupalat erottuvat paremmin
• Sormisyötävien poimiminen onnistuu helpommin lautaselta, jossa on korotettu reunus
• Muista myös kastike. Kata lautaselle pieni dippikulho, johon suupaloja on helppo kastaa
• Suurusta kastike riittävän paksuksi, jotta dippaaminen ja kaapiminen sujuisivat vaivatta

Joko teillä tarjotaan sormin syötäviä aterioita ja välipaloja?

Findus Special Foods -konsepti tarjoaa tuotteita erilaisiin käyttötarkoituksiin, reseptejä, apua ruokalistasuunnitteluun ja asiantuntevaa koulutusta niin teoriassa kuin käytännössä. Kehitämme tuotteitamme ja Special Foods -konseptia jatkuvasti uusimman tutkimustiedon innoittamana.

Tutustu annostimbaaleihimme: https://www.specialfoods.fi/tuotteet/timbaalit
Lue lisää: www.specialfoods.fi