Skip to content

Blogi > Erityisruokavalio: normimeininkiä

Erityisruokavalio: normimeininkiä

Erityisruokavaliot teettävät ylimääräistä työtä, mutta niihin on Theron Cateringissa totuttu. Keskimäärin joka toisessa cateringtilauksessa on merkintä jostain allergiasta tai erityisruokavaliosta.

”Erityisruokavalioiden huomioimiseen menee yhden ihmisen koko työpanos, mutta meillä niihin on totuttu. Olemme kokeilleet monenlaisia raaka-aineita ja tiedämme, mitä korvaavia tuotteita kannattaa käyttää”, Theron Cateringin keittiöpäällikkö Markku Manninen sanoo.

Erityisruokavaliot otetaan myös tosissaan. Catering-puolella tilaaja antaa yleensä listauksen, jossa allergiat ja erityisruokavaliotoiveet on kerrottu. Sen sijaan toiveen tausta jää useimmiten piiloon.

”Syy voi olla lääketieteellinen, jolloin pienikin määrä väärää raaka-ainetta on syöjän hengelle vaaraksi. Tai sitten kyse on vaikka eettisestä valinnasta. Meidän kannaltamme syy on yhdentekevä: me valmistamme menun tai annoksen aina niin herkulliseksi kuin sopivilla raaka-aineilla on mahdollista.”

Yritykseltä löytyykin volyymia ja kokemusta. Theron Catering on valittu tapahtuma-alan ammattilaisten Evento Awards -voittajaksi Catering-yritysten sarjassa vuosina 2017 ja 2020.

Monet erityisruokavaliotoiveet huomioidaan jo kauden menun suunnittelussa. Gluteenittomuus, laktoosin määrä ja kasvismerkintä ovat ruokalistojen perusmerkintöjä. Mannisen näppituntuma sanoo, että kasvismenuita ja vegaaniannoksia kysytään nykyisin aiempaa hieman enemmän ja pelkkiä vegaanimenuita ehkä kerran vuodessa.

“Kaikille raaka-aineille ei löydy vielä riittävän laadukasta korvaavaa tuotetta. Esimerkiksi lihan korvaavissa tuotteissa on kehittämisen varaa niin maussa kuin suutuntumassakin. Mutta myös me syöjät saatamme olla ennakkoluuloisia. Esimerkiksi kotimainen pellava tai tattari ovat todella hyviä ja terveellisiä, mutta niitä saatetaan karsastaa.”

Yhden toiveen Manninen esittää tukuille:
”Korvaavia erikoistuotteita on jo varsin laajat valikoimat, mutta olisi hienoa, jos tuotteita saisi myös pienempinä tukkupakkauksina. Tuntuu hurjalta, jos myyntierä on 10 kilogrammaa, kun tarve olisi vain kilon paketille. Pienemmille ravintoloille myyntierän koko voi olla kynnyskysymys.”

Teksti Leena Filpus, kuva Meeri Utti