Blogi > On aika laittaa kaikki luovuus peliin!

On aika laittaa kaikki luovuus peliin!

Töölöläisen Cafetoria Roasteryn kahviyrittäjäpariskunta uskoo, että vaikeassa tilanteessa yrittäjillä on kyky keksiä nerokkaita ideoita.

Pientuottajakahveihin erikoistuneen Cafetoria Roasteryn piti avata toinen kahvilansa Aalto yliopiston tiloihin Otaniemeen maaliskuussa. Nyt yliopisto on kiinni ja suunnitelmat jäissä.

Asian harmitteluun ei kuitenkaan ole aikaa, sillä yrittäjäpariskunta Mia Nikander-Oren ja Ivan Oren ajatukset ovat nyt muiden ravintola-alan yrittäjien tapaan päivittäisessä selviytymisessä.

He ovat joutuneet lomauttamaan baristansa ja pyörittävät nyt Runebergin kahvilamyymälää kahdestaan.

– Tavallaan tämä on paluu siihen, mistä vuosia sitten aloitimme. Nyt pitää vaan ajatella asiat vähän toisella tavalla ja pysyä terveenä, Cafetoria Roasteryn asiakaspalvelusta ja markkinoinnista vastaava Nikander-Ore kertoo.

Hymyillään vaikka lasin läpi

Aluksi kahvilamyymälän istuimet vähennettiin puoleen ja siivousta tehostettiin, mutta koronatilanteen pahennettua yrittäjät päättivät nopeasti siirtyä pelkkään noutomyyntiin.

Nyt Ore valmistaa erikoiskahveja mukaan ja niiden seuraksi voi ostaa pientuottajien leivonnaisia ja muita kahvilatuotteita. Suurin volyymi tulee kuitenkin pussitetuista kahveista, joiden pavut paahdetaan Cafetorian omalla paahtimolla Lohjalla.

– Onnemme on, että paahtimomme voi edelleen jatkaa toimintaansa. Ravintoloiden lisäksi toimitamme kahvia ruokakaupoille ja erikoismyymälöille, kuten Ruohonjuurelle, ja voimme siten osaltamme auttaa myös pientuottajia. Tässä tilanteessa on hyvä, että olemme kasvaneet omalla rahallamme, emmekä ole ottaneet kovin paljon lainaa. Nyt on selvittävä vain vuokranmaksuista.

Vaikka tilanne aiheuttanut monissa pelkoa ja hämmennystä, Nikander-Oresta on hienoa, kuinka asiakkaat eivät ole hylänneet heitä, vaan käyvät ostoksilla ahkerasti. Etenkin kofeiinittomien kahvien kysyntä on viime viikkoina räjähtänyt.

Vaikka ostokset hoidetaan nopeasti, on ilmassa silti lämpöä. Hymyillä voi ikkunan lävitsekin.

Pika-avuista voi tulla hittejä

Ennen koronapommia Cafetorialla on takanaan erinomainen vuosi. Siksi parin tunnelmat olivat kriisin iskiessä positiiviset ja voimavarat kunnossa.

Nikander-Ore ymmärtää niiden yrittäjien hätää, joilla on ollut jo aiemmin vaikeaa.

– Esimerkiksi Naisyrittäjien verkkoryhmissä osa tsemppaa ja ideoi, ja osa suunnittelee luovuttamista. Hallituksen tulisi nyt pikaisesti tarjota ensiapua yrittäjille, muuten edessä on lama potenssiin kymmenen!

Vaikeuksista huolimatta Nikander-Ore uskoo, että kriisin myötä asiat voivat muuttua myös paremmaksi. Tässä ajassa esimerkiksi luonnon merkitys korostuu ja lentämisen väheneminen voi jäädä pysyväksi muutokseksi.

Hänessä tilanne on vahvistanut hetkessä elämistä.

– Nyt jos koskaan on ajateltava yrittäjämäisesti. Onneksi yrittäjillä on kyky keksiä nerokkaita ideoita vaikeissakin tilanteissa. Monet yritykset ovat onnistuneet siirtämään ainakin osan toiminnastaan verkkoon todella nopeasti. Uskon, että monet ideoista voivat jäädä elämään myös pysyvästi, kunhan tästä selvitään.

Kirjoittaja Anna Väre

asiakas suosittelijana